Cypryjski skarb – halloumi

Halloumi to cypryjski, półtwardy ser niedojrzewający, który tradycyjnie wytwarzany jest pół na pół z mleka koziego i owczego. Pojawiło się na wyspie w czasach bizantyjskich i jak widać przetrwało wiele tysiącleci jako jeden z głównych składników diety Cypryjczyków.
Ten tradycyjny ser jest koloru białego, ale często w zielone ciapki, czyli z dodatkiem lisktów mięty, podkręcających smak jak i wspomagających utrzymanie swierzosci.  Można go nabyć albo w małych kawałkach pakowanych pojedyńczo, albo w kilogramowych blokach do kupienia na wagę. Ważne, żeby kupować jak najbardziej mokre, wtedy jest najsmaczniejszy. Halloumi mają w swojej ofercie wielke supermarkety, małe kioski, wykwintne restauracje jak i tradycyjne tawerny, znajdziecie go w lodówce każdej cypryjskiej rodziny.  
 

Ponieważ halloumi cechuje się bardzo wysokim punktem topnienia, idealnie nadaje się do smażenia czy grillowania. Grillowane kawałki halloumi to niebo w gębie!  Niemniej jednak kanapka z pomidorem, ogórkiem i kilkoma plasterkami surowego halloumi też jest przepyszna, tylko nie radzę solić, bo ser sam w sobie jest wystarczjąco słony. Można go również zetrzeć i posypać nim danie z makaronu, lub co jest specyficzne dla Cypru, zajadać razem z arbuzem:)
 


Znacie halloumi? Jeżeli nie, to przy najblizszej okazji musicie spróbować!

8 komentarzy:

  1. mniam, z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam smażony i grillowany!!! Niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to pysznie brzmi i pysznie wygląda. Jadłabym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moge Ci wyslac kilo halloumi, za kilo sirene ;)

      Usuń
  4. Bylismy na Twojej wyspie tylko raz, jak do tej pory, ale nic nie przebije smaku haloumi kupionego w sklepiku w gorach Troodos. Mnie wchodzil swietnie zapijany commandaria :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Lemessoss , Blogger